Ordet "Karva" uttrycker för mig något rustikt, naturnära och handgripligt, dvs hantverk i sin bästa form. "Sågudden" är namnet på en udde i den rika och vackra sjön Sommen där vi har vårt fritidshus och tillbringar mycken tid i en fantastisk natur.

Mitt namn är Leif Lundberg, jag har mina rötter i Jämtland och är sedan 40 år bosatt i Östergötland. Elektroingenjör till professionen men numera pensionär med tid till att utveckla och fördjupa mina olika intressen.
Här har vår omväxlande och innehållsrika natur alltid fått ta ett stort utrymme. Till detta, -slöjd och hantverk, kreativitet och nyskapande, traditionella metoder och verktyg, - allt lockar och utmanar. I min verksamhet har dessa huvudintressen kunnat mötas i träsnideri av fåglar som är en ny passion. Fåglar ur vår svenska fauna, sångare eller vadare, hackspettar eller ugglor, i naturlig storlek eller lämplig skala för att passa inomhus.

 
Fåglarnas ständigt växlande uttryck gör hantverket intressant, varje ögonblick är unikt och kroppsspråket talar till oss. Utmaningen blir då att försöka fånga dessa uttryck, att göra fågeln både naturtrogen och levande

Materialet är huvudsakligen lind men även furu, björk och al använder jag då och då. Med en lämplig bild som förlaga och en väl slipad täljkniv till hjälp växer en fågel fram ur träämnet. Speciellt viktigt är att fånga fågelns huvud med ögon och näbb och naturligtvis att ge fjäderdräkten de rätta nyanserna.
Fågelslöjd inne på gården Hemslöjden, Linköping



Bild från ateljén i Motala

 

 

Copyright © 2011 Karva All Rights Reserved.